Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Lamiales -> familia Boraginaceae

Vrsta

Latinski naziv

Pulmonaria officinalis L.

Srpski naziv

Plućnjak, medunika


Opis vrste

Višegodišnja biljka, sa nezadebljalim korenom i prilično tankim, razgranatim rizomom, iz koga pored adventivnih korenova, izbijaju cvetni izdanci i skoro istovremeno lisne rozete. Stablo 10-20 (do 30) cm visoko, s mnogo žlezdanih dlaka. Listovi rozete (letnji listovi) sa jajastim liskama, pri osnovi malo srcasti, sa jasnom perastom nervaturom, odozdo plavozeleni, sa belim mrljama. Gornji listovi sedeći. Cvetovi u gustim, mnocvetnim dvojnim uvojcima, najpre ružičasti, zatim prljavo ljubičasti, ređe karmin crveni ili beli. Plod orašica, u početku dlakava, zatim gola, sjajna, mrka do crna, s jasno izdvojenim prstenom koji opkoljava uljano telo. Cvetanje: III-V.
Stanište: U svetlim lišćarskim, ređe u četinarskim šumama, na krečnim, kao i beskrečnim zemljištima, često na obalama potoka. Opšte rasprostranjenje: U najvećem delu Evrope, severno od Holandije, Danske, južne i srednje Švedske, južne Finske, istočno od srednjeg i južnog dela bivšeg SSSR, južno od severnih Balkanskih zemalja, severne i srednje Italije, a prema zapadu samo do Ardena i francuske Jure. U Srbiji rasprostranjena.
Autor: Peđa Janacković
Status zaštite vrste

Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva: Prilog II Zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva (*Komercijalna vrsta)


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović


Smrtovnice Osmrtnice