Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Fabales -> familia Fabaceae

Vrsta

Latinski naziv

Ononis spinosa L.

Srpski naziv

Gladiš, gladiševina, zečji trn, milotrn, grmotrn, gladušac


Opis vrste

Žbunić visok 30-60 cm, sa snažnim korenom, bez stolona, sa ± uspravnim i dlakavim izdancima. Listovi ± tročlani, sa kratkim drškama ili sedeći, jajasti ili izduženo eliptični. Zalisci veliki i polujajasti, testerasto nazubljeni. Cvasti grozdaste, u gušćim ili rastresitijim grupama pojedinačnih ili dvojnih cvetova, dugih 1,5-2,5 cm, na vrhovima grančica. Krunica je ružičasta, ređe svetloljubičasta ili bela, i prožeta tamnije obojenim žilama. Zastavica je okruglasta, nešto duža od čunića, žlezdasto dlakava; krila su obično svetlija (beličasta ili ružičasta) i za 1/2 ili 2/3 kraća od zastavice. Plod (mahuna) jajast, oko 7 mm dug, većinom sa samo jednim ili ređe dva semena. Zečji trn je prilično varijabilan, zbog čega je pravilnije atributirati ga kao "sekciju" (Ononis sect. Ononis) – i na teritoriji Srbije zastupljen je sa mnogo varijeteta i formi, npr. subsp. spinosa, subsp. austriaca, subsp. hircina, subsp. leiosperma, subsp. procurrens, subsp. antiquorum, var. hungarica, var. albiflora, itd. (razlike su neznatne – u izgledu lista, trna, mahune, semena – uočljive samo stručnjaku, osim u slučaju odstupanja u boji cveta). Treba navesti da neke od podvrsta naša starija literatura tretira kao zasebne, a ne kao infraspecifične taksone.
Zečji trn se smatra omrženim korovom pašnjaka, kaže se da je livadu gde raste teško i preorati, ali je biljku poljoprivreda toliko uspešno potisnula, da je sve ređa. Stoga je u Srbiji završila na listi zakonom zaštićenih, kao lekovita biljka, sa ograničenjem po sakupljanje. Za stoku je slabe krmne vrednosti, ali dok mlada dobra je krma. Medonosna je biljka.

Sin. Ononis arvensis L., Ononis hircina Jacq., Ononis vulgaris Rouy, Ononis repens L.
Autor: Jožef Dožai
Status zaštite vrste

Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva: Prilog II Zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva (*Komercijalna vrsta)


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović