Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Plantae -> phylum Magnoliophyta -> classis Magnoliopsida -> ordo Rosales -> familia Rosaceae

Vrsta

Latinski naziv

Rosa canina L.

Srpski naziv

Šipak, pasja ruža, divlja ruža


Opis vrste

Žbun od 1,5-2,5 m visok čije su grane povijene ili uspravne. Bodlje jake, srpasto povijene, na glavnim stablima nekada skoro prave, na fertilnim granama brojne i srpasto povijene. Listovi goli, samo po glavnoj lisnoj osi retko kratko dlakavi. Cvetovi u cvastima po 3-5, ređe pojedinačni. Cvetne drške najčešće jednake dužini ploda, obično bez žlezda i dlaka. Cvetovi bledoružičasti. Plod veliki, ređe skoro okruglast, bez žlezda, crven.
Stanište: Široko rasprostranjena u nizinskom, brdskom i planinskom regionu u svetlim lišćarskim i četinarskim šumama, na šumskim proplancima i požarištima, po ivicama šuma, na livadama i pašnjacima, sa različitom geološkom podlogom i na raznim tipovima zemljišta. Opšte rasprostranjenje: Skoro cela Evropa, na sever ide do 62 stepena, Afrika, zapadna i severna Azija. U Srbiji rasprostranjena.
Autor: Peđa Janacković
Status zaštite vrste

Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva: Prilog II Zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva (*Komercijalna vrsta)


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u SrbijiStranicu održava(ju)

Dragiša Savić, Jožef Dožai, Tomica Mišljenović


Smrtovnice Osmrtnice