Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Animalia -> phylum Chordata -> classis Aves -> ordo Falconiformes -> familia Falconidae

Vrsta

Latinski naziv

Falco peregrinus Tunstall, 1771

Srpski naziv

sivi soko


Opis vrste

D.t. 38–45 cm (mužjak), 46–51 cm (ženka). Kosmopolitski je rasprostranjen. Prisutan je u većem delu Evrope, mada je dosta redak u atlanskom i baltičkom delu kontinenta. U vangnezdećem periodu ptice dosta lutaju. Naseljava različita staništa (klisure, planinske vence, morske obale i dr) na kojima nalazi dovoljno hrane - ptice srednje veličine (golubovi, šljukarice, vrane i sl) koje lovi isključivo u letu. Predstavlja najbržu pticu na svetu. Sve češće je prisutan u čovekovoj blizini, čak u gradovima. Ne gradi gnezda, a jaja smešta na stenama, zgradama, u gnezdima drugih ptica ili na zemlji (na severu Evrope). Ugrožen je pre svega proganjanjem i ubijanjem od strane lovaca i golubara, pljačkom gnezda, kao i prekomernom upotrebom pesticida u poljoprivredi. Evropska populacija je u umerenom porastu. Procenjena populacija u Srbiji broji 75–90 parova, stabilna je i pored izraženih ugrožavajućih faktora (Puzović et al 2009).
Autor: Radišić Dimitrije


Galerija slika
[ Ne postoje slike za izabranu vrstu. ]


Status zaštite vrste


IUCN crvena lista - Kategorija LC;
Direktiva o pticama EU - Annex I;
Ptice od posebnog značaja za zaštitu u Evropi: Non SPEC;
Konvencija o očuvanju evropske divlje flore i faune i prirodnih staništa - Annex I;
Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva: Prilog I Strogo zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva;


Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u Srbiji



Stranicu održava(ju)

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, Novi Sad