Taksonomska hijerarhija
Root -> regnum Fungi -> phylum Basidiomycota -> classis Agaricomycetes -> ordo Agaricales -> familia Agaricaceae

Vrsta

Latinski naziv

Agaricus arvensis Schaeff.

Srpski naziv

livadski šampinjon, anisni šampinjon


Opis vrste

Šešir 5-8 cm širok, najpre zvonoliko-stožast, kasnije raširen s nepravilnim udubljenjem, pod starost je valovit, svilenasto-bele boje, rub je krpast, na mali pritisak pojavljuje se žuta mrlja, go, tek pod starost mestimično urašteno čehav. Listići gusti, slobodni, dugo vremena bledosivi, kasnije ružičasti i na kraju čokoladnosmeđe boje. Drška bela poputŠešira, 4-8 cm visoka, na dodir takođe požuti, tipično je gomoljasto zadebljana, cevasto šuplja, u gornjem delu beli tkaninasti venčić. Meso tanko, belo ili malo žućkasto, naročito na dršci, miris po anisu, ukus ugodan. Spore tamnosmeđe, ovalne, 7x5 µm. Hemijske reakcije: KožicaŠešira oboji se žuto u dodiru sa sumpornom kiselinom i KOH, meso s fenolanilinom oboji se smeđe-ljubičasto, dok se osnova drške s gvajakolom oboji plavo-sivo. Stanište: Raste u malim grupama uz okrajke četinarskih šuma, ali uspeva i u listopadnim šumama, te po grmlju i šumskim čistinama. Upotrebljivost: Jestiva, može se pripremati na razne načine.(tekst: Romano Božac "Gljive naših krajeva")
Autor: Dragiša Savić




Status zaštite vrste
[ Vrsta se ne spominje na listama vrsta od značaja za zaštitu prirode. ]

Rasprostranjenje

Podaci o nalazima u Srbiji